Koolhydraten
Koolhydraten zijn de energieleveranciers van je lichaam. Ze leveren net als eiwitten 4 calorieën per gram. Er wordt een onderscheid gemaakt in koolhydraten, namelijk suikers, zetmeel en voedingsvezels. Hier ga ik nu niet te diep op in, want hier komt een apart artikel over. Goede koolhydraten zijn volkoren granen, havermout, groenten, fruit en peulvruchten.
Tegenwoordig kun je er haast niet meer om heen; het koolhydraatarme dieet. Dit dieet doet je waarschijnlijk vermoeden dat we koolhydraten gemakkelijk kunnen missen in ons voedingspatroon. Dit is zeker niet waar! Koolhydraten leveren energie aan onze hersenen. Ook is het belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Volgens de Gezondheidsraad heeft het lichaam 40-70% koolhydraten nodig uit je totale calorie-inname.
Bij koolhydraten wordt er al snel gedacht aan brood, pasta en pizza. Onder koolhydraten vallen ook suikers, zetmeel en voedingsvezels. Door de snelle opname van suikers in je bloed krijg je een energiepiek. Dit is van korte duur en je energielevel zal vervolgens weer enorm zakken, waardoor je weer trek krijgt in zoete snacks. Zetmeel en voedingsvezels worden daar in tegen minder snel opgenomen in het bloed. Je energielevel zal hier dus geleidelijk door stijgen en je hebt langer een verzadigd gevoel. Deze koolhydraten zijn te vinden in volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten.
Vetten
Vetten zijn nodig voor het opbouwen van cellen. Vetten kun je dus ook niet missen in je voedingspatroon. Wel kun je onderscheid maken in onverzadigde, verzadigde en transvetten. Vetten leveren 9 calorieën per gram. Transvetten kun je het beste vermijden. Onverzadigde vetten zijn gezonde vetten, deze kun je terug vinden in vette vis, noten, avocado, olijven en olijfolie. Ook over vetten ga ik nog uitgebreid vertellen in een ander artikel!
Bij vet denken wij al gauw aan ongezond, maar ook dit is niet waar. Vetten hebben we, net als koolhydraten, gewoon nodig. Vetten leveren belangrijke vitaminen en zorgen voor energie. Volgens de Gezondheidsraad heeft het lichaam 20-40% vetten nodig uit je totale calorie-inname, mits je een gezond gewicht hebt.
Vetten kunnen we onderverdelen in verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je LDL-cholesterol en leveren dus een bijdrage aan de gezondheid. Hieronder vallen producten zoals olijfolie, vloeibare smeer- en bereidingsvetten, vette vis, avocado en noten. Verzadigde vetten zijn vetten die een negatief effect hebben op je LDL-cholesterol. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten op langer termijn. Deze vetten moet je dus beperkten tot maximaal 10% uit je totale calorie-inname. Verzadigde vetten zijn te vinden in vet vlees, snacks, gebak, volvette zuivel- en kaasproducten. Transvetten worden door het lichaam slecht afgebroken en hebben daarom ook een negatief effect op je LDL-cholesterol. Deze vetten zijn te vinden in frituurvet, gebak, koek, harde margarine en meerdere ongezonde snacks. Probeer deze vetten zo veel mogelijk te vermijden!
0 Comments