Select Page

Alles over eiwitten

21 November 2019

Comments

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten vallen onder de macronutriënten. Ze leveren energie net zoals koolhydraten en vetten. Eiwitten leveren energie en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Er zijn in totaal 22 aminozuren. Van deze 22 aminozuren kan je lichaam er zelf dertien aanmaken. Dit zijn essentiële aminozuren. Je moet deze aminozuren via je voeding binnen krijgen.

Functies van eiwitten

Eiwitten worden in het lichaam gebruikt bij het herstel en opbouw van lichaamscellen, transport van stoffen in het bloed en in de cellen, spijsvertering en afweer, aanmaak van belangrijke stoffen in je lichaam, spieropbouw en het herstel na spierafbraak.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

De eiwitbehoefte verschilt per persoon. Dit hangt er van af of je een sporter bent, vegetarisch of veganistisch bent en natuurlijk je leeftijd.

De eiwitbehoefte verschilt tussen niet-sporters en sporters, maar ook bij verschillende soorten sport. Iemand die regelmatig aan krachttraining doet, heeft meer eiwitten nodig dan iemand die aan duursport doet.

Het lichaam heeft 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Bij een duursporter ligt dit ongeveer op de 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht en bij krachtsporters tot wel 2,0 gram per kilo lichaamsgewicht. Ouderen, vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde behoefte als het gaat om eiwitten.

Ouderen hebben meer eiwitten nodig om spierafbraak tegen te gaan. Aminozuren herstellen en versterken cellen en dit is precies wat je wilt bevorderen bij het ouder worden. Ook vervullen aminozuren veel andere lichaamsfuncties. De eiwitinname voor ouderen is nog niet definitief vastgesteld, maar wordt geschat op 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht.

Vegetariërs en veganisten hebben ook een verhoogde behoefte. Plantaardige eiwitten zijn over het algemeen van lagere kwaliteit dan dierlijke eiwitten. De eiwitbehoefte voor vegetariërs ligt op 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht. De behoefte voor veganisten ligt op 1,3 gram per kilo lichaamsgewicht.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten kun je vinden in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vlees en vis. Eiwitten kun je ook vinden in plantaardige producten zoals volkoren brood, noten, zaden, tofu, tempeh, sojabonen, pindakaas, linzen en nog veel meer producten.

Om jullie een handje te helpen hebben wij een lijst gemaakt met voorbeelden van producten om je eiwitten uit te halen na het sporten!
Ei (1 stuk, 55 gram) –> 6,0 gram
Handje noten (25 gram) –> 6,0 gram
Halfvolle kwark (100 gram) –> 12,0 gram
Huttenkase (100 gram) –> 12,3 gram
Ossenhaas (100 gram) –> 21,5 gram
Kalkoenfilet (100 gram) –> 21,8 gram
Zalm (Moot, 115 gram) –> 23,0 gram
Tonijn (naturel, blik, 100 gram) –> 25,9 gram
Kipfilet (stuk, 100 gram) –> 31,0 gram
Oude kaas (100 gram) –> 32,0 gram
Gelatine (100 gram) –> 90,0 gram

Related Posts

Regelmaat van trainen

Regelmaat van trainen

'Hoe vaak zou ik als beginner moeten trainen om te groeien in spierkracht?' is een vraag die we vaak gesteld krijgen als mensen nieuwsgierig zijn naar optimaal resultaat. Het antwoord hierop is: 2 à 3 keer per week als je een full body training doet. Het antwoord is...

Koolhydraten en vetten

Koolhydraten en vetten

Koolhydraten Koolhydraten zijn de energieleveranciers van je lichaam. Ze leveren net als eiwitten 4 calorieën per gram. Er wordt een onderscheid gemaakt in koolhydraten, namelijk suikers, zetmeel en voedingsvezels. Hier ga ik nu niet te diep op in, want hier komt een...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je nu in

blijf op de hoogte van onze aanbiedingen, ontwikkelingen en ontvang sportieve tips

of

Over EMS Bodywork

Bij EMS Bodywork bereik je met 20 minuten EMS-trainen hetzelfde effect als 3 uur normale spierkrachttraining in de gym. Wij helpen jou persoonlijk om je doelen te behalen en zorgen voor een fijne sfeer in de trainingsruimte. 

CONTACTGEGEVENS

Breedweer 53, 1541 AB, Koog aan de Zaan

Thomas Baaijens:  +31 6 37792061

Nillis Hartog:           +31 6 37792061

info@emsbodywork.nl