Select Page

Diëten

20 November 2019

Comments

Diëten, een van de belangrijkste aspecten, naast (EMS) trainen, van gezond en slank worden. Elk jaar worden er weer veel pogingen gedaan rond gezond eten en afvallen. Er zijn veel verschillende diëten online te vinden en in allerlei soorten en maten. Mede dankzij het internet worden ze snel verspreid en supersnel geadopteerd. Meest voorkomend advies: je inname van calorieën en/of koolhydraten beperken om snel gewicht te verliezen. Bij voorkeur binnen een paar maanden of zelfs weken. En of ze werken? In de eerste instantie zal je het verschil merken, maar op de lange termijn? Nee, want dan was inmiddels iedereen slank

Die zogenaamde crash diëten zijn erop gericht om in korte tijd veel af te vallen. Dat is niet aan te raden omdat het niet gezond is om in zo’n korte tijd zo weinig te eten en het simpelweg ook niet werkt. Je zult ongetwijfeld wat kilo’s afvallen maar dat is niet blijvend.

Door het weinig eten gaat het lichaam naast de vetreserves ook spiermassa verbranden. Spiermassa is onder andere goed voor de vetverbranding, niet alleen tijdens het sporten, maar ook in de rustperiodes tussen de sportmomenten in. De verbranding gaat namelijk nog door in de spieren, omdat spierherstel energie kost. Deze verhoogde verbranding kan wel 24 uur aanhouden. Doordat jouw spiermassa is afgenomen is ook jouw vetverbranding trager geworden en kom jij weer sneller aan. Dit jojo-effect is haast onvermijdelijk met dit soort diëten.

Hoe kan je dan wel het beste diëten?

Elk lichaam reageert vaak net even anders op afvalmethodes. Het is dan ook van belang dat je de juiste methode vindt, die het beste bij jou en je lichaam past. Het handigste is om dan ook een stappenplan te volgen voor het vinden van een dieet/eetpatroon dat jij op lange termijn kan volhouden en daarnaast ook nog leuk blijft.

Hierbij is ook de energiebalans van belang, kort gezegd: de balans tussen de hoeveelheid energie (calorieën) die je dagelijks eet en de hoeveelheid energie (calorieën) die je dagelijks verbrandt (door beweging). Wil je afvallen? dan moet je meer energie verbruiken dan dat je binnenkrijgt. Hieronder een stappenplan voor het vinden van een dieet die bij jou past:

Stap 1: Begin een week met het bijhouden van wat je nu (zonder dieet) eet en drinkt. Weeg het af en gebruik daar bijvoorbeeld apps voor als MyFitnesspal of De Eetmeter van het Voedingscentrum. Deze geven namelijk ook informatie over de calorieën en voedingsstoffen.

Stap 2: Stel de huidige situatie vast(gewicht, lichaamsanalyse, metingen)

Stap 3: Stel een realistisch doel(in hoeveel tijd jij in gewicht of vetpercentage etc. wilt dalen)

Stap 4: Bereken je calorie behoefte. Houd je calorie inname en je huidige situatie (opmetingen) bij. Is er niks veranderd? Neem dit aantal als onderhoud. Afhankelijk van je doel, pas deze aan met het toevoegen of verminderen van kcal of meer/intensiever bewegen(denk hierbij aan de energiebalans)

Stap 5:Drink water, thee of koffie (naast het eten is het ook belangrijk na te gaan wat je drinkt, probeer frisdranken en sapjes te vermijden)

Stap 6: Begin met meer te bewegen(door spieren op te bouwen zal je meer calorieën verbranden, ook als je niet sport!)

Stap 7: Hou die goede gewoontes aan

Dit stappenplan draait niet om een tijdelijk dieet, maar om verandering van levensstijl. Zodat jij je de rest van je leven goed voelt en ook nog afvalt of op gewicht blijft (zodra dat gewenst is). Het belangrijkste pareltje in dit leven is jouw lichaam en mag wel wat goede verzorging ontvangen!

Denk daarbij ook aan de volgende punten naast het diëten:

Ontspan regelmatig– Stress maakt afvallen moeilijker door het hormoon cortisol. Plan tijd in om dus even van die dagelijkse druk af te komen

Slaap voldoende– Dit zorgt voor een beter hormoon-evenwicht en voorkomt eetbuien

Probeer zoveel mogelijk te bewegen– Neem vaker de fiets, ga er een bushalte eerder uit of loop de trappen op.

Related Posts

Regelmaat van trainen

Regelmaat van trainen

'Hoe vaak zou ik als beginner moeten trainen om te groeien in spierkracht?' is een vraag die we vaak gesteld krijgen als mensen nieuwsgierig zijn naar optimaal resultaat. Het antwoord hierop is: 2 à 3 keer per week als je een full body training doet. Het antwoord is...

Koolhydraten en vetten

Koolhydraten en vetten

Koolhydraten Koolhydraten zijn de energieleveranciers van je lichaam. Ze leveren net als eiwitten 4 calorieën per gram. Er wordt een onderscheid gemaakt in koolhydraten, namelijk suikers, zetmeel en voedingsvezels. Hier ga ik nu niet te diep op in, want hier komt een...

Alles over eiwitten

Alles over eiwitten

Wat zijn eiwitten? Eiwitten vallen onder de macronutriënten. Ze leveren energie net zoals koolhydraten en vetten. Eiwitten leveren energie en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Er zijn in totaal 22 aminozuren. Van deze 22...

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je nu in

blijf op de hoogte van onze aanbiedingen, ontwikkelingen en ontvang sportieve tips

of

Over EMS Bodywork

Bij EMS Bodywork bereik je met 20 minuten EMS-trainen hetzelfde effect als 3 uur normale spierkrachttraining in de gym. Wij helpen jou persoonlijk om je doelen te behalen en zorgen voor een fijne sfeer in de trainingsruimte. 

CONTACTGEGEVENS

Breedweer 53, 1541 AB, Koog aan de Zaan

Thomas Baaijens:  +31 6 37792061

Nillis Hartog:           +31 6 37792061

info@emsbodywork.nl